Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Αλλαγές του μαστού κατά την εφηβεία μέχρι και την ενηλικίωση. Προβληματισμοί και απαντήσεις.

Η ανάπτυξη του μαστού στην εφηβεία

Στο γυναικείο σώμα, η εφηβεία ξεκινά συνήθως μεταξύ 8 και 13 ετών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα αρχίσει πολύ νωρίτερα ή αργότερα. Σε γενικές γραμμές, όμως, ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια του γυμνασίου ή του λυκείου.

Κατά την εφηβεία, υπάρχει φυσική αύξηση της ορμόνης οιστρογόνου στο σώμα. Αυτή είναι η ορμόνη ευθύνεται για τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του μαστού. Μπορεί να συμβαίνουν περισσότερες αλλαγές στο σώμα, αλλά η ανάπτυξη του μαστού είναι συχνά το πρώτο πράγμα που παρατηρούν τα νέα κορίτσια όταν περνούν την εφηβεία. Η ανάπτυξη του μαστού συμβαίνει συνήθως δύο έως τρία χρόνια πριν από την πρώτη έμμηνο ρύση ενώ συνεχίζει μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας των 20. Κανονικά, η πλήρης ωρίμανση του μαστού διαρκεί τρία έως πέντε χρόνια.

· Πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη των μαστών, το στήθος είναι επίπεδο και οι θηλές μικρές. Στη συνέχεια, οι θηλές φουσκώνουν δίνοντας την αίσθηση μιας μικρής επώδυνης μάζας αρχικά, αίσθημα το οποίο στην πορεία σταματά. Οι θηλές και η περιοχή γύρω από αυτές (θηλαία άλω) μπορεί να αλλάξουν χρώμα . Τα στήθη αρχίζουν να μεγαλώνουν σε κωνικό σχήμα στην αρχή και μετά σε πιο στρογγυλό σχήμα.

Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο το ένα στήθος να μεγαλώνει γρηγορότερα από το άλλο.

Το μέγεθος και το σχήμα των μαστών

Το μέγεθος και το σχήμα του στήθους ποικίλλουν. Το μέγεθος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες , οπότε αν στην οικογένεια υπάρχουν μεγαλύτεροι μαστοί, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να αναπτύξετε και μεγαλύτερο στήθος. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε το στήθος σας, ειδικά σε μια σημαντική περίοδο όπως η εφηβεία. Σε αυτό το στάδιο, οι μαστοί μεγαλώνουν συνεχώς και η παραμέλησή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Οι έφηβοι με μεγάλο στήθος μπορεί να δυσκολεύονται να συνηθίσουν στο αναπτυσσόμενο στήθος τους και ορισμένοι έφηβοι με μικρό στήθος μπορεί να αναρωτιούνται ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Η ανάπτυξη του μαστού στην εφηβεία είναι μια φυσική διαδικασία και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να τον επηρεάσετε. Ας δούμε αν ορισμένες μέθοδοι αλλαγής στήθους μπορεί να λειτουργήσουν ή όχι.

· Χάπια και κρέμες

Οι ελκυστικές διαφημίσεις για κρέμες και χάπια συχνά ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν το στήθος μεγαλύτερο ή μικρότερο. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια και μπορεί ακόμη και να μην είναι ασφαλές για την υγεία των μαστών. Τα μη εγκεκριμένα χάπια και κρέμες μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που δεν είναι ασφαλείς για το δέρμα ή την υγεία γενικά, οπότε η χρήση τους αποθαρρύνεται ιδιαίτερα.

· Μασάζ

Καμία μορφή μασάζ δεν μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του στήθους. Εάν το παρακάνετε, μπορεί να βλάψει ή να ερεθίσει το δέρμα και τις θηλές σας.

· Άσκηση

Οι μαστοί αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό και όχι από μυς, οπότε η άσκηση δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη του μαστού. Ωστόσο, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

· Αλλαγή βάρους

Η απώλεια ή η αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του στήθους, αλλά δεν το κάνει πάντα. Είναι φυσικό να βάζετε βάρος στα εφηβικά σας χρόνια. Είναι απαραίτητο να έχετε ένα συγκεκριμένο ποσοστό σωματικού λίπους, οπότε αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχίες. Ακριβώς όπως και άλλα μέρη του σώματός σας, το στήθος περιέχει λιπώδη ιστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αύξηση του βάρους μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του στήθους και η απώλεια βάρους μπορεί να τα κάνει λίγο μικρότερα.

· Ύπνος με στηθόδεσμο

Ο ύπνος με σουτιέν έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι γνωστό ότι αλλάζει το μέγεθος ή το σχήμα του στήθους.Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να κοιμούνται με σουτιέν: αν ναι, συνήθως συνιστάται ελαφρύ σουτιέν χωρίς στήριξη, έτσι ώστε το στήθος να μην συμπιέζεται και η κυκλοφορία του αίματος να είναι καλή.

· Χειρουργική επέμβαση

Η προσφυγή σε χειρουργική επέμβαση για την αλλαγή του μεγέθους ή του σχήματος του στήθους δεν αποτελεί επιλογή κάτω από μια ορισμένη ηλικία. Σύμφωνα με τον FDA, η επέμβαση αύξησης στήθους δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 18 ετών και τα εμφυτεύματα στήθους έχουν ελάχιστη κατάλληλη ηλικία 22 ετών.

· Προβληματισμοί της εφηβείας σχετικά με τους μαστούς

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ευαισθησία ή πόνο στο αναπτυσσόμενο στήθος, ιδιαίτερα στην περιοχή της θηλής. Αυτοί οι αυξανόμενοι πόνοι αποτελούν μέρος της ανάπτυξης του στήθους των εφήβων και μπορούν να αντιμετωπιστούν με το σωστόσουτιέν. Είναι σημαντικό να ζητήσετε από κάποιον με εμπειρία να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό μέγεθος και στυλ σουτιέν, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε πόνο.

Κάτι που πολλοί έφηβοι αναρωτιούνται είναι: μπορούν οι έφηβοι να πάθουν καρκίνο του μαστού; Είναι πολύ απίθανο να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού κάτω των 30 ετών. Ο καρκίνος του μαστού στους εφήβους είναι εξαιρετικά σπάνιος.

· Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλα στηθόδεσμο

Στα πρώτα σταδία ανάπτυξης των μαστών , ίσως θελήσετε να πάρετε το πρώτο σουτιέν, γνωστό ως « αθλητικό σουτιέν». Ένα αθλητικό σουτιέν μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του στήθους και να σας βοηθήσει να νιώσετε άνετα. Μόλις το στήθος αναπτυχθεί περαιτέρω, ίσως θελήσετε, ανάλογα με τον τρόπο ζωή σας, να αλλάξετε στηθόδεσμο. Ωστόσο, δεν συνιστώνται περίπλοκα σουτιέν αλλά άνετα τα οποία δεν θα προκαλούν πόνο και ενόχληση. Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν σωστά: ένα σουτιέν που είναι πολύ μικρό θα περιορίσει το στήθος σας και θα αποτρέψει τη σωστή ανάπτυξη του στήθους. Από την άλλη πλευρά, τα σουτιέν που είναι πολύ μεγάλα μπορεί να είναι άβολα και άβολα να φορεθούν.

· Πώς να χειριστείτε τις αλλαγές στο στήθος

Η ανάπτυξη του μαστού μπορεί να είναι συναρπαστική και συγκεχυμένη ταυτόχρονα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε σύγχυση από τις αλλαγές στο σώμα σας, αλλά το να μάθετε πώς να χειρίζεστε αυτές τις αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν αισθάνεστε ανασφαλείς ή δεν αισθάνεστε τόσο άνετα με το μέγεθος του στήθους σας, βρείτε έναν έμπιστο ενήλικα με τον οποίο αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε για αυτό. Η μητέρα , μια μεγάλη αδερφή – μιλήστε τους για τα προβλήματά σας , πώς αισθάνεστε και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα με τη διαδικασία. Θυμηθείτε, είναι καλύτερο να μιλάτε για τα συναισθήματά σας αντί να τα κρατάτε μέσα σας.

Συνοψίζοντας

Η εφηβεία είναι μια τεράστια αλλαγή που έχει σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές επιδράσεις. Μόλις αρχίσει η εφηβεία, οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν δραστικές αλλαγές στο σώμα. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι: ευρύτεροι γοφοί, στενότερη μέση, τρίχες στο σώμα, αυξημένη εφίδρωση, ακμή, αυξημένο ύψος και βάρος και ανάπτυξη στήθους.

Εάν το στήθος σας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ίσως είναι καιρός να μάθετε περισσότερα για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Ωστόσο αν προβληματιστείτε με κάποια από τις αλλαγές αυτές, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω διευκρίνησεις.