Πότε μία γυναίκα που έχει επιβιώσει από καρκίνο μαστού, θεωρείται ελεύθερη νόσου ή θεραπευμένη;
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (National Cancer Institute), ο χρόνος επιβίωσης των πέντε ετών, για τον μη μεταστατικό καρκίνο μαστού (καρκίνο μαστού που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από το μαστό) αφορά στο 80% των περιστατικών. Πολύ συχνά μάλιστα αυτό αποδίδεται με τη φράση: «εάν κάποιος έχει ζήσει πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου, τότε είναι ελεύθερος νόσου».
Ωστόσο, αυτό είναι λίγο παραπλανητικό. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ετών, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου είναι υψηλότερος συγκριτικά με τα επόμενα χρόνια, όπου όσο ο καιρός περνά και απομακρύνεται από το σημείο έναρξης, τόσο μειώνεται το ποσοστό επανεμφάνισης της νόσου. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μαστού μπορεί να εμφανιστεί και μετά από την 5ετία.
Η πιθανότητα που έχει κάθε γυναίκα να επιβιώσει από καρκίνο μαστού εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι θα πρέπει να συνυπολογίζονται. Η διήθηση ή μη των λεμφαδένων με τη νόσο διαδραματίζει ένα σημαντικό παράγοντα που επιδρά στην πρόγνωση. Όσοι περισσότεροι λεμφαδένες έχουν προσβληθεί από καρκίνο, τόσο πιο «σοβαρό» είναι το περιστατικό. Η γενικότερη υγεία του ατόμου, το μέγεθος του κακοήθους όγκου, ο ρυθμός ανάπτυξης, τα στάδια –τύπος της νόσου, η κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων και άλλοι παράγοντες συνυπολογίζονται για την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο. Ακόμη όμως και με τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον. Κάθε μία από εμάς είναι μοναδική και κάθε γυναίκα έχει τον δικό της τρόπο, νοητικά, ψυχικά και σωματικά, διαχείρισης της νόσου ενώ ο τρόπος που «λειτουργεί» η θεραπεία σε κάθε γυναίκα είναι πραγματικά ένα μυστήριο. Κάποιες γυναίκες έχουν αντιστρέψει τις αρνητικές πιθανότητες και έχουν αποδειχθεί νικήτριες και κάποιες άλλες δεν έχουν πάει τόσο καλά παρά τις θετικές προβλέψεις. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της, να κάνει το καλύτερο που μπορεί έτσι ώστε μαζί με την ομάδα της θεραπείας της, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τη νόσο.
Τα καλά νέα είναι ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ζουν πολύ περισσότερο από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό, κυρίως εξαιτίας της έγκαιρης διάγνωσης, των πολλών αποτελεσματικών θεραπειών και της βελτιωμένης ιατρικής φροντίδας στο σύνολό της.
ΠΗΓΗ : Αθηνά Βούρτση