Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Το FDA προειδοποιεί για πιθανό καρκινογόνο στο Zantac

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε ότι ορισμένα φάρμακα ranitidine, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου που είναι γνωστό ως Zantac, περιέχουν πολύ χαμηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA). Το NDMA ταξινομείται ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο βάσει εργαστηριακών εξετάσεων.

Σχετικά με τα φάρμακα ranitidine

Τα φάρμακα ραμιτιδίνης μειώνουν την ποσότητα οξέος που παράγεται στο στομάχι σας. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των ελκών του στομάχου και του καύσους ( καούρας), η οποία ονομάζεται επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή GERD. Ορισμένες εμπορικές  ονομασίεςτης ρανιτιδίνης είναι τα Zantac και Tritec.

Σχετικά με το NDMA

Το NDMA μπορεί να εισέλθει σε πόσιμο νερό όταν η διμεθυλυδραζίνη, ένα συστατικό του καυσίμου πυραύλων, διασπάται. Το NDMA είναι επίσης ένα υποπροϊόν ορισμένων βιομηχανικών διεργασιών και είναι ένα συστατικό που απαντάται σε ορισμένα φυτοφάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το NDMA ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι η ένωση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους εάν είναι παρόν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Το 2018, ο FDA προειδοποίησε για το NDMA σε ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, που ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, τα οποία οδήγησαν στην ανάκληση ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν βαλσαρτάνη, λοσαρτάνη ή ιρβεσαρτάνη.

Σχετικά με την προειδοποίηση

Σύμφωνα με το FDA, τα επίπεδα NDMA που βρέθηκαν στα φάρμακα ranitidine ήταν πολύ χαμηλά, προφανώς χαμηλότερα από τα επίπεδα NDMA που βρέθηκαν στα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης που ανακλήθηκαν.

“Αν και το NDMA μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μεγάλες ποσότητες, τα επίπεδα που βρίσκει η FDA στην ρανιτιδίνη από τις προκαταρκτικές δοκιμές μόλις υπερβαίνουν τα ποσά που αναμένετε να βρείτε στα κοινά τρόφιμα”.

Σύμφωνα με τη δήλωση, “Το FDA δεν καλεί τα άτομα να σταματήσουν να λαμβάνουν ranitidine αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, οι ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφούμενη ρανιτιδίνη που επιθυμούν να διακόψουν τη χρήση θα πρέπει να μιλήσουν με τον επαγγελματία του τομέα υγείας για άλλες επιλογές θεραπείας. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ρανιτιδίνη [χωρίς ιατρική συνταγή] θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση άλλων φαρμάκων [χωρίς ιατρική συνταγή] που έχουν εγκριθεί για την κατάστασή τους. Υπάρχουν στην αγορά πολλά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τις ίδιες ή παρόμοιες χρήσεις με την ρανιτιδίνη. “

Έτσι, ενώ ο FDA δεν λέει ότι πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο ranitidine, λέει ότι μπορεί να θέλετε να εξετάσετε ένα διαφορετικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της καούρας, των ελκών ή άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το στομάχι . 

Τι σημαίνει αυτό για εσάς

Εάν παίρνετε Zantac ή άλλο φάρμακο ρανιτιδίνης για τον έλεγχο της καούρας του στομάχου ή για την αντιμετώπιση των ελκών του στομάχου, είναι λογικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας για την προειδοποίηση του FDA και εάν πρέπει να μεταβείτε σε ένα διαφορετικό φάρμακο.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα NDMA στα φάρμακα ranitidine είναι πολύ χαμηλά. Σύμφωνα με το FDA, είναι απίθανο ότι αυτό το επίπεδο NDMA θα αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στις 7:42 ΠΗΓΗ BREASTCANCER.ORG