Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Υπερηχογράφημα Κάτω κοιλίας

Στο υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας ελέγχουμε τα όργανα της κάτω κοιλίας και κυρία την ουροδόχο κύστη, την μήτρα και τις ωοθήκες και τον προστάτη.
Τα πιο συχνά ευρήματα της ουροδόχου κύστης είναι το θήλωμα και οι κυστίτιδες, όπως και η κύστη εκ προσπαθείας (που προκαλείται από την υπερτροφία του προστάτη).
Από την μήτρα συχνά ευρήματα είναι τα ινομυώματα, ενώ με μεγάλη αξιοπιστία απεικονίζεται το ενδομήτριο, η πάχυνση του οποίου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να ελέγχεται με απόξεση.

Από τις ωοθήκες συχνότερα απαντώνται οι κύστεις, η πάχυνση του τοιχώματος των οποίων αναδεικνύεται με μεγάλη ακρίβεια με τους υπερήχους, έτσι ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεχίζεται ο έλεγχος και με άλλες απεικονιστικές μεθόδους, ώστε να μην διαφύγει μία κακοήθεια.

Οι φυσιολογικές σάλπιγγες δεν φαίνονται στους υπερήχους. Εάν όμως αυτές διογκωθούν (υδροσάλπιγγα , πυοσάλπιγγα ) απεικονίζονται με μεγάλη ακρίβεια. Ο έλεγχος της μήτρα και των ωοθηκών προτείνεται να γίνεται στις γυναίκες άνω των 35 ετών μια φορά ετησίως. Υπάρχουν όμως ομάδες γυναικών στις οποίες ο προληπτικός έλεγχος επιβάλλεται αυστηρά. Αυτές είναι:

α) γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο μαστού,μήτρας,ωοθηκών

β)οι στενοί συγγενείς τους ειδικά εάν οι πάσχουσες έχουν νοσήσει σε νεαρή ηλικία

γ)οι γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση(BRCA 1/BRCA 2)

δ) οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονοιμοποίηση ,ορμονική υποκατάσταση ή πάσχουν από ενδομητρίωση.

Με τους υπερήχους κάτω κοιλίας μπορούμε να προσδιορίσουμε μόνο την υπερτροφία του προστάτη, ενώ ο καρκίνος δεν αναδεικνύεται με τους υπερήχους κάτω κοιλίας. Ο βαθμός της υπερτροφίας επηρεάζει το υπόλειμμα ούρων που ανευρίσκεται στην κύστη, στην μετά ούρηση εξέταση.

Φλεγμονή του παχέως εντέρου, όπως η σκωληκοειδίτιδα και η εκκολπωματίτιδα μπορούν να αναδειχθούν με τους υπερήχους, ενώ οι νεοπλασίες του παχέως εντέρου όταν αναδειχθούν έχουν ήδη μεγάλο μέγεθος.