Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Οι υπέρβαρες,μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χάνουν μέτρια ποσότητα βάρους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες – που έχουν καθοριστεί ότι έχουν ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) μεγαλύτερο από 25 – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δαιγνωσθούν με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που διατηρούν υγιές βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, οι υπέρβαρες γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με την ασθένεια, πιθανά έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Περισσότερα λιπώδη κύτταρα, περισσότερα οιστρογόνα στο σώμα και τα οιστρογόνα μπορούν να κάνουν τους θετικούς υποδοχείς ορμονών του καρκίνου του μαστού να αυξηθούν και να αναπτυχθούν. Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει πρόσφατα, ότι τα επιπλέον λιπώδη κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν ήπια μακροχρόνια φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού, οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να διεγείρουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και να αναπτυχθούν, ειδικά στον καρκίνο του μαστού με θετικό οιστρογονικό υποδοχέα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι πάνω από το 66% των γυναικών στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, γεγονός που τις θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Μια νέα ανάλυση των πληροφοριών από τον Οργανισμό Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών προσφέρει κάποια καλά νέα: Οι υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχασαν περίπου το 5% του σωματικού βάρους τους (περίπου 5 κιλά κατά μέσο όρο) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχασαν βάρος .

Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017 στο Συμπόσιο του Καρκίνου του Μαστού του Σαν Αντόνιο το 2017.
Η έρευνα αποτελεί μέρος της πολύ μεγάλης μελέτης της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών, κοινώς ονομαζόμενη WHI. Συνολικά, η μελέτη περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερες από 161.608 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών οι ποίες πήραν μέρος στη μελέτη από το 1993 έως το 1998. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού όταν εντάχθηκε στη μελέτη. Ο WHI θέλησε να βρει οποιεσδήποτε σχέσεις μεταξύ των παραγόντων υγείας, της διατροφής και του τρόπου ζωής και των προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος.

«Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν η απώλεια βάρους συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς οι μελέτες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν με συνέπεια ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο Rowan Chlebowski, MD, Ph.D. καθηγητής έρευνας στο Τμήμα Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας στην Πόλη Hope. Ο Chlebowski είναι ο κύριος ερευνητής του WHI.
Ο περιορισμός των παλαιότερων μελετών ήταν ότι βασίστηκαν σε αυτοεκτίμηση δεδομένων για το βάρος και το ύψος. Στην ανάλυση αυτή, οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος και το βάρος των γυναικών και είχαν μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης.

Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε 61.335 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο οποιουδήποτε τύπου. Είχαν ηλικία 50 έως 79 ετών όταν συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ του 1993 και του 1998. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος και το ύψος των γυναικών και υπολόγισαν τον ΔΜΣ τους. Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές ξαναμέτρησαν το ύψος και το βάρος των γυναικών και υπολόγισαν πάλι τον ΔΜΣ τους.
Όταν ελήφθεισαν οι πρώτες μετρήσεις:

• Το 41% των γυναικών ήταν σε υγιές βάρος
• Το 34% ήταν υπέρβαρες
• Το 25% ήταν παχύσαρκες

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 11,4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 3,061 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έμειναν στο ίδιο βάρος, οι γυναίκες που έχασαν βάρος (5% σωματικού βάρους ή περισσότερο) είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που έχασαν περισσότερο βάρος (15% ή περισσότερο) είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνου του μαστού.

«Με την εκτεταμένη συλλογή δεδομένων μας, μπορούσαμε πραγματικά να ελέγξουμε όλες τις μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η χρήση της μετφορμίνης [ένα φάρμακο για τον διαβήτη το οποίο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού], και των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακων”, δήλωσε ο Chlebowski. “Και, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι, οι γυναίκες που έχασαν βάρος παρέμειναν βαρύτερες και λιγότερο σωματικά δραστήριες από τις γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος’’. Υπήρχαν 8,135 γυναίκες που έχασαν βάρος.
“Νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό, ενθαρρυντικό μήνυμα”, συνέχισε. “Αυτή η απώλεια βάρους έδειξε ότι δεν πρέπει να στοχεύετε σε φυσιολογικό βάρος. Αυτή ήταν μια απώλεια βάρους που ήταν εφικτή από τις γυναίκες που πήραν τις αποφάσεις τους. Μάλλον πολύ λίγες από αυτές μπήκαν σε αυστηρά προγράμματα, και έτσι η ιδέα είναι ότι, δεν είσαι υποχεωμένη – αν προσπαθείτε να πείτε, «ποτέ δεν θα να επανέλθω στο κανονικό μου βάρος ή το βάρος μου όταν ήμουν 22 ετών, “- δεν είναι απαράιτητο. Απλά, πρέπει να χάσετε περίπου το 5% και πιθανά θα έχετε όφελος για την υγεία σας».
Ενώ η αύξηση του σωματικού βάρους κατά 5% ή και περισσότερο δεν συνδέεται με τη συνολική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, σχετίζεται με την αύξηση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

“Δεν έχουμε καμία εξήγηση για το γιατί αυτό συνέβη”, εξήγησε ο Chlebowski. «Έχουμε σκεφτεί πολλά και δεν έχουμε μια απάντηση».
Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο δύσκολη καθώς μεγαλώνετε, αλλά μπορεί να γίνει με προσεκτικές αλλαγές στη διατροφή σας και την καθημερινή άσκηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε στο γιατρό σας για ένα υγιές βάρος για εσάς με βάση την ηλικία, το ύψος, τον τύπο σώματος και το επίπεδο δραστηριότητας. Στη συνέχεια, μιλήστε στο γιατρό σας για ένα ασφαλές και λογικό σχέδιο απώλειας βάρους σχεδιασμένο ειδικά για εσάς και τις ανάγκες σας.
Επιπλέον, εκτός από τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθεί οποιαδήποτε φλεγμονή στο σώμα σας και επίσης να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών και άλλων παθήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο και το βάρος του καρκίνου του μαστού, καθώς και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να χάσετε βάρος, επισκεφθείτε το

Listen to a Breastcancer.org podcast με τον Δρ Chlebowski για την έρευνά του σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας βάρους και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.