Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

O ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Οι νέες γυναίκες δεν σκέπτονται συνήθως το γεγονός ότι θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Παρόλα αυτά ένα ποσοστό της τάξεως 7% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, θα νοσήσει κάτω των 40 ετών. Αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι σημαντικό να είστε γνώστριες των παραγόντων κίνδυνου της ηλικίας σας.

Τα παρακάτω σας κατατάσσουν σε κατηγορία υψηλού κίνδυνου.

  • -Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή μερικές μη καρκινωματώδεις παθήσεις του μαστού.
  • -Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ιδιαιτέρως της μητέρας ,κόρης ή αδελφής.
  • -Ιστορικό θεραπευτικών, στην περιοχή του θώρακα, ακτινοβολιών σε ηλικία κάτω των 40 ετών.
  • -Αν είστε φορέας ενός συγκεκριμένου γονιδιακού δείκτη (ονομαζόμενο BRCA 1 ή BRCA2).
  • -Εμφάνιση του καταμήνιου κύκλου για πρώτη φορά πριν τα 12 έτη.
  • -Η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού.
  • -Άλλοι παράγοντες κίνδυνου περιλαμβάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πυκνοί μαστοί, παχυσαρκία.

Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η λήψη αντισυλληπτικών τα τελευταία 10 χρόνια , αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνοι του μαστού άνω κάποιες άλλες δεν δείχνουν τέτοια επίδραση. Η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα και προγεστερόνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Σε τι διαφέρει ο καρκίνος του μαστού στις νέες γυναίκες; Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 40 ετών είναι πιο δύσκολη εξ αιτίας της αυξημένης πυκνότητας του μαζικού παρεγχύματος συγκριτικά με τις μεγαλύτερες γυναίκες. Από την στιγμή που θα ψηλαφήσει ένα μόρφωμα στο μαστό της η νεαρή γυναίκα πρέπει να διερευνηθεί. Επιπλέον ο καρκίνος του μαστού σε νεαρές γυναίκας μπορεί να είναι επιθετικός και με μικρότερη ανταπόκριση στην θεραπεία . Γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωσθεί σε νεαρή ηλικία είναι πιθανό να είναι φορείς τον ογκογονίδιων BRCA1 KAI BRCA2. Η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Πολλές νέες γυναίκες αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια – όπως ψηλαφητό μόρφωμα ή ασυνήθιστες διαταραχές της θηλής –γιατί πιστεύουν ότι είναι πολύ νέες για να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.

Μπορεί να υποθέσουν ότι ένα ψηλαφητό μόρφωνα είναι μια επώδυνη κύστη Πρέπει οι γυναίκες κάτω των 40 να κάνουν μαστογραφία; Σε γενικές γραμμές η προληπτική μαστογραφία δεν συστήνεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών εξ αίτιας της αυξημένης πυκνότητας του μαζικού αδένα με αποτέλεσμα η εξέταση να είναι λιγότερο αποτελεσματική. Το 2015 η Αμερικανική εταιρεία καρκίνου αύξησε το όριο συνιστώμενης ηλικίας για μαστογραφία στα 45 έτη. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο χαμηλός κίνδυνος κάτω των 40 δεν δικαιολογεί την έκθεση στην ακτινοβολία ή το κόστος της μαστογραφίας. Αλλά η μαστογραφία συστήνεται σε νέες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, με καρκίνο μαστού ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εξετάζονται οι νέες γυναίκες προληπτικά για καρκίνο του μαστού; Η αμερικανική εταιρεία καρκίνου(ACS)συστήνει σε όλες τις γυναίκες που γνωρίζουν το μαστό τους να αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στον γιατρό τους. Επίσης αναφέρει πως η αυτοεξέταση των μαστών είναι προαιρετική για τις γυναίκες άνω των 20 ετών σε συνεννόηση με τον κλινικό τους. Τακτική εξέταση των μαστών να γίνεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια από τον ειδικό ιατρό ξεκινώντας στην ηλικία των 20 ετών και κάθε χρόνο μαστογραφικό έλεγχο από την ηλικία των 45; ετών. Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί για το πότε πρέπει να αρχίζει ο μαστογραφικος έλεγχος και ότι πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση.

πηγή Breastcancer.org