Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Ψηφιακή μαστογραφία

 

Ψηφιακή μαστογραφία: μια σαφέστερη εικόνα

Ο καρκίνος του μαστού  είναι ο  δεύτερος πιο συχνός  καρκίνος στις γυναίκες. Οι βελτιωμένες προληπτικές εξετάσεις και οι τεχνικές θεραπείας σώζουν ζωές.
Η πιο συνηθισμένη προληπτική εξέταση  είναι η μαστογραφία. Χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να σαρώσει τους μαστούς.

Αρχικά, η εικόνα του μαστού καταγραφόταν σε ακτινογραφικό film (αναλογική μαστογραφία), ενώ σήμερα στους νεότερους μαστογράφους η εικόνα καταγράφεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ψηφιακά (ψηφιακή μαστογραφία).

 

Η τεχνική της μαστογραφίας

Η μέθοδος της  μαστογραφίας είναι η ίδια και για τους δύο τύπους.Η εξεταζόμενη στέκεται μπροστά στο μηχάνημα γυμνή από την μέση και πάνω με ίσια πλάτη. Κατά την διάρκεια της εξέτασης  ο κάθε μαστός τοποθετείται είτε από τον εξειδικευμένο ιατρό είτε από τον βοηθό ακτινολόγο  ανάμεσα σε δυο ειδικές πλάκες  και στην φάση αυτή δέχεται ήπια πίεση για ελάχιστα  δευτερόλεπτα. Η πίεση αυτή είναι απαραίτητη διότι εμποδίζει την κίνηση του μαστού και ελαττώνει το πάχος του. Αυτό, εν συνεχεία, ελαττώνει τη δόση ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι πιο καθαρή.

Η εξέταση διαρκεί συνολικά 5 λεπτά.

  • Κατά την εξέταση λαμβάνονται συνολικά τέσσερις εικόνες, δύο για κάθε μαστό.
  • Κατά τη διάρκεια λήψης των εικόνων η εξεταζόμενη πρέπει να κρατά την αναπνοή για ελάχιστα δευτερόλεπτα για τη μέγιστη ευκρίνεια της εικόνας.

Οι εικόνες των ψηφιακών  μαστογραφιών  αποθηκεύονται σε σκληρούς  δίσκους. Με την ψηφιακή τεχνική, οι ακτίνες Χ μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που μπορούν να αποθηκευτούν σε έναν υπολογιστή. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο που λαμβάνουν και αποθηκεύουν εικόνες οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

 

 

Ποια η διαφορά τους ;

Οι δύο διαφορετικοί τύποι ταιριάζουν με ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  New England Journal of Medicine.  Εξέτασε 49.000 γυναίκες χωρίς γνωστά  σημεία καρκίνου του μαστού και συνέκρινε τα ευρήματα της ψηφιακής μαστογραφίας με εκείνα της αναλογικής. Οι γυναίκες εξετάστηκαν με τη χρήση και των δύο τύπων μαστογραφιών.  Ο καρκίνος του  μαστού  βρέθηκε σε 335 γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι πιο αποτελεσματική από την αναλογική στην ανάδειξη καρκίνου του μαστού σε τρείς ομάδες γυναικών:

  1. σε νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών
  2. σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς
  3. περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 

 

Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας;

  • Καλύτερη ανάλυση . Επειδή οι ψηφιακές μαστογραφίες αποθηκεύονται ηλεκτρονικά, μπορούν να αναλυθούν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και από ακτινολόγους.
  • Ευκολότερες δεύτερες απόψεις . Μπορούν εύκολα να σταλούν ηλεκτρονικά για ανάλυση.
  • Περισσότερα για να δείτε . Οι εικόνες μπορούν να επεξεργαστούν για καλύτερη ευκρίνεια και ορατότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αναλογική μαστογραφία.
  • Χαμηλή    δόση ακτινοβολίας . Οι ψηφιακές μαστογραφίες  χρησιμοποιούν περίπου 25% λιγότερη ακτινοβολία.
  • Ευκολότερη αποθήκευση . Οι ψηφιακές εικόνες παραμένουν σε έναν υπολογιστή. Τα αναλογικά films μαστογραφίας είναι ογκώδη και δεν είναι δυνατό να αποθηκευτούν από τον ακτινολόγο.