Ακτινολόγος - Ακτινοδιαγνώστης | Πύργος Ηλείας

Ακολουθήστε με:

Το ξύρισμα στις μασχάλες συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού από τη χρήση αποσμητικών, που έγινε πρόσφατα γνωστός, θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερος από το ξύρισμα στις μασχάλες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σε πρόσφατη μελέτη, η ανάλυση των στοιχείων μιας ομάδας γυναικών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που χρησιμοποιούσαν αποσμητικά προϊόντα και ξύριζαν τις μασχάλες τους, είχαν εμφανίσει την νόσο ακόμη και 14 χρόνια νεώτερες από όσες δεν είχαν τη συγκεκριμένη συνήθεια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ξυρισμένο δέρμα θα μπορούσε ευκολότερα να απορροφά ύποπτες χημικές ουσίες. Και αφού μάλιστα κατά την προηγούμενη μελέτη εντόπισαν σε όγκους μαστού, ίχνη από παραμπέν, δηλαδή χημικά συντηρητικά που περιέχονται σε μερικά αποσμητικά, προτείνουν στις γυναίκες είτε να ελαττώσουν τη χρήση αποσμητικών είτε να τη διακόψουν εντελώς.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New Scientist, εξέτασε 437 γυναίκες με καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνες που χρησιμοποιούσαν αποσμητικά είτε με τη μορφή σπρέι είτε roll-on, δύο φορές την εβδομάδα και ξύριζαν τρείς φορές τις μασχάλες τους, ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 53 ετών όταν βρέθηκε ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Από την άλλη, σε όσες δεν ξυρίζονταν και δε χρησιμοποιούσαν καθόλου αποσμητικά προϊόντα, η διάγνωση μπήκε κατά μέσο όρο στα 67 τους . Στο σύνολό τους, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αποσμητικά και ξυρίζονταν, ανεξαρτήτως της συχνότητας, ήταν 59.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μελέτης, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κατασκευάστριες εταιρείες που υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι τα κορίτσια πλέον μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία. Οι ερευνητές από την πλευρά τους ωστόσο, αν και δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν το μηχανισμό με τον οποίο τα αποσμητικά θα μπορούσαν να προκαλούν καρκίνο, στρέφουν τις υποψίες τους στις ενώσεις αλουμινίου που χρησιμοποιούνται για να διατηρείται στεγνό το δέρμα.